Ada Leenheer

“Ik begin bij chaos en eindig bij structuur”

Niet meer dan twee kunstwerken per maand maakt Ada Leenheer. Ze werkt langzaam, geniet van het handwerk en het materiaalonderzoek. Leenheer neemt de wereld in zich op en probeert orde en helderheid te scheppen. De drang om de beelden in haar hoofd vorm te geven, is niet te stoppen. In haar atelier in IJmuiden gaat er een heel proces vooraf aan haar kunstobjecten. “Ik maak iets, vernietig het en bouw weer op.”

Waar gaan jouw kunstwerken over?

“Ze gaan over de chaos om ons heen. Ik vind het verbijsterend dat die warboel kan bestaan en dat we het accepteren. We kijken op televisie naar beelden van een oorlog, daar bovenop staat een foto van de kinderen en tegelijk drink je koffie met je moeder. Het is toch raar dat die beelden allemaal door elkaar heen lopen. Die kluwen van scenes zie ik de hele dag, ik bekijk alles los van elkaar. De chaos is geen last voor mij, zo observeer ik de wereld nu eenmaal.”

Ada Leenheer

“Toen ik net van de kunstacademie kwam, kon ik geen samenhangend schilderij maken. Ik werkte met lagen, de ene laag over de andere. Losse fragmenten zonder verbinding. Met kleur of vorm liet ik eenheid ontstaan zoals de werkelijkheid dat ook is. Ik imiteerde het echte leven op een schilderij. Tegenwoordig maak ik kunstwerken van verschillende elementen. Ze mogen naast elkaar bestaan en hoeven niet persé een eenheid te vormen. Dit is een groeiproces van jaren geweest. De vorm van een schilderij vond ik te dwingend. Ook merkte ik dat ik zo goed kan schilderen, dat het me beperkt. Ik neigde te veel naar perfectionisme. De beelden in mijn hoofd geef ik nu weer in kunstobjecten, zo ben ik vrijer.”

Hoe komt je werk tot stand?

“Als ik begin, vergroot ik eerst de chaos. Ik verzamel losse stukken beschilderd linnen, hout, touw, epoxy, het kan van alles zijn. Dan ga ik knippen, plakken en combineren. Gaandeweg ontstaat er iets. Ik heb nog geen idee wat ik aan het doen ben, maar zoek naar een beeld om een voor mij helder verhaal te verduidelijken. Ik maak iets en vernietig dat om vervolgens uit de stukken iets nieuws op te bouwen. Het begint bij warboel en eindigt bij orde, althans dat is de bedoeling. Eigenlijk is het schijnbare orde, je creëert op het oog structuur, maar die plaats je weer in een wereld vol chaos. Alles is relatief, een schijnbare ordening dus. In de warboel om mij heen constateer ik xenofobie, macht of eenzaamheid. Dat komt terug in mijn werk.”

Ada Leenheer

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“De beelden in mijn hoofd ontstaan tussen waken en slapen. Ik probeer te begrijpen waar ze vandaan komen. In mijn werk zitten vaak fabelachtige beesten en veel ogen, die staan voor gezien worden of juist niet. Het is moraliserend en vol Bijbelse motieven. Ik kom uit een streng gereformeerde achtergrond en dat heeft consequenties voor hoe ik de wereld bekijk. Die herkomst laat me niet los, maar daar heb ik geen moeite mee. Bij wat ik maak, ben ik me bewust van wat me drijft.”

“Ik werk met hart en ziel om alle kanten van de werkelijkheid te laten zien. Je kunt mijn objecten vergelijken met columns. Ik geef mijn mening op de wereld met materialen in plaats van met woorden. Mijn doel is de werkelijkheid zo neer te zetten dat het verwondering brengt en daardoor tot nieuwe inzichten leidt. De titels van mijn kunst zijn altijd werkwoorden: meenemen, dragen, slepen, vallen, spelen. Het is een zoektocht door het leven. Wat gaat er schuil achter alledaagse handelingen? Met deze vraag wil ik tot de kern komen. Beeldend werken geeft me de mogelijkheid de wereld even tot stilstand te brengen, dan kan er worden nagedacht en is er een moment van rust.”

Nieuwsgierig naar meer werk van Ada? Bekijk dan ook haar Kunstlijn Haarlem portfoliopagina: /kunstlijner/ada-leenheer