Op 6 april dit jaar werd Haarlem een nieuwe galerie rijker. De naam van de galerie verraad al een beetje dat we hier met een bijzondere galerie te maken hebben: Galerie a Casa is een galerie aan huis. Kunstlijn Haarlem ging eens langs en maakte kennis met haar eigenaar: Marcel Spruijt (1955).

Marcel Spruijjt

Galerie a Casa

Op de rand van de Vijfhoek, vlak bij het Wilsonplein treffen we Marcel aan op zijn adres aan de Raamvest. Een prachtig huis met een ruime voortuin waar gezellige zitjes en kleurige accessoires al iets van zijn belangstelling voor kunst en design laten zien. Elke vrijdag heeft hij zijn serre ingericht als atelier. De aangeboden kunst bestaat voornamelijk uit verlichting en vazen.

Hoe is deze galerie ontstaan?

“Eigenlijk is de basis al gelegd in mijn studietijd. Als jonge student was ik al geïnteresseerd in vormgeving en toegepaste kunst. Op enig moment heb ik toen zelfs mijn eigen verlichting ontwikkeld. Een beetje zoals je bij Lundia je eigen meubels kan vormgeven.”

“Die ervaring heb ik later gebruikt om in 2007 een eigen atelier te beginnen. Ik was en ben werkzaam in de zorg als Orthopedisch Echografist maar besloot toen om twee dagen per week een atelier in design, verlichting en vazen te starten. Op dat moment begon ook zo’n beetje de crisis en na vijf jaar was het gewoon beter om mijn energie weer volledig op mijn oorspronkelijke professie te richten.”

“Maar de passie voor design en toegepaste kunst bleef kriebelen en in 2016 werden daarom de voorbereidingen gestart om voor een dag in de week een eigen galerie te openen. Omdat er werd gekozen voor een galerie aan huis moesten eerst obstakels als een vergunning en wijziging bestemmingsplan worden genomen. Op 6 april 2018 werd uiteindelijk Galerie a Casa geopend.

Galerie a Casa

Waar is je collectie uit samengesteld?

“De collectie bestaat uit toegepaste kunst. Oftewel kunst wat je ook kan gebruiken. Vooral verlichting en vazen. In de toekomst sluit ik andere vormen van kunst niet uit. Fotografie spreekt mij bijvoorbeeld ook tot de verbeelding. Belangrijk bij deze galerie is vooral dat ik het zelf heel erg mooi moet vinden. Ik doe dit vanuit mijn passie en dat kan ik alleen maar volhouden als ik 100% achter elk werk kan staan.”

Hoe stel je jouw collectie dan samen?

“Voornamelijk door heel veel online te zoeken. Eindeloos veel scrollen. En als ik dan wat heb gevonden waar ik echt enthousiast over ben, neem ik contact op met de kunstenaar. Ik kom dan bij hem of haar thuis en als alles klikt komt dat werk bij mij in de galerie te staan. Het is dus een heel persoonlijk samengestelde collectie.”

Galerie a Casa
Galerie a Casa

 

Nieuwsgierig geworden? Marcel Spruijt laat het je graag persoonlijk zien.

Galerie a Casa
Raamvest 3 G
2011 ZH HAARLEM

Openingstijden: Elke vrijdagmiddag van 12.00 tot 19.00 uur.