Openingstijden in de tekst van dit bericht.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Fisherman & Friends in Paviljoen Welgelegen

3 november 2018 t/m 8 januari 2019

FishermanKees Visser | i64, 2010, acrylic on paper and aluminum

De vijf kunstenaars in de Dreefexpositie FISHERMAN & FRIENDS, te zien van 3 november 2018 tot en met 8 januari 2019, hebben een gezamenlijke liefde voor het abstract-geometrische. Punt, want daarmee houdt elke vergelijking op. De vijf laten zich zoals tegenwoordig vaker het geval is, lastig in een hokje stoppen. Schilder, installatiemaker of beeldhouwer?

FISHERMAN & FRIENDS

In het vroege werk van Kees Visser staat het onderzoek naar woorden en de structuur van taal centraal. Daarna volgt de ontwikkeling naar een meer abstracte weergave die uiteindelijk in schilderkunst en met namen in kleurgebruik en geometrische vormen haar uitdrukking vindt. Op het moment dat Kees Visser Nederland verlaat (jaren zeventig vorige eeuw) en zich vestigt op IJsland heeft zijn werk nog affiniteit met abstracte kunst en Fluxus. Op IJsland woont hij bijna 15 jaar in nabijheid van de natuur en dit beïnvloedt zijn werk aanzienlijk. In de jaren negentig van de vorige eeuw wordt zijn werk meer serieel en methodisch en ontstaan grote monumentale en monochrome schilderijen op papier die nog steeds een belangrijk gedeelte van zijn huidige oeuvre vormen.

 

Maatgevend uitgangspunt voor de foto’s van de tijdelijke installaties van Kuno Grommers is zijn bescheiden bemeten atelier, simpelweg gedefinieerd door twee muren, een plafond en vloer. Trompe l’oeuil-effecten maken de foto’s – altijd vanaf het zelfde standpunt genomen – van zijn autonome perspectivische constructies door die ruimtelijke definities tot een boeiende reeks.

 

De kwalificatie beeldhouwer past nog het beste bij het werk Erik van Spronsen. Zijn werken, vaak in cortènstaal vindt je doorgaans in de openbare ruimte. Deze sculpturen, waarin de kubus als uitgangspunt dient en bouwsteen, worden door deze mathematicus nauwgezet doorgerekend en eerst op schaal gemaakt om een objectief onderzoek mogelijk te maken.

Rosa Johanna is schilder, conceptueel installatiemaker en videokunstenaar, en zelf actief als curator en docent. Het proces in haar werk is een leidend gegeven. Haar schilderijen hebben een abstract-geometrische grondslag, al krijgt het schilderachtige flink de ruimte in haar veelkleurige werken. Een van haar laatste series doet denken aan extreem vergrote pixels in allerlei kleuren.

Conceptueel kunstenaar WjM Kok maakt in 2008 een slechts sporadische stap. Hij begint dan aan zijn universitair promotieonderzoek binnen PhDArts. Kok maakt series abstract-minimalistische schilderijen, is docent aan de Rietveld Academie en is betrokken bij kunstprojecten in de openbare ruimte. Zijn onderzoek gaat over de relatie tussen zijn eigen seriële werk en het boek Différence et Répétition (1968) van de poststructuralistische Franse filosoof Gilles Deleuze. Deleuze fascineert hem al jaren.

Bezoekersinformatie:

Het Paviljoen is van maandag tot en met vrijdag open tijdens kantooruren (9.00 uur-17.00 uur). De toegang is gratis.

Paviljoen Welgelegen
Dreef 3
2012 HR Haarlem

Bij binnenkomst vanaf de Dreefzijde loopt u onder het poortje door naar rechts. De ingang bevindt zich bij de grote groene deuren die vanzelf voor u openzwaaien.

Openingstijden tijdens Kunstlijn Haarlem

Op zaterdag 3 november geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
Op zondag 4 november geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Opening zaterdag 3 november om 11.00 uur.

Gegevens

Begin:
3 november
Einde:
8 januari 2019
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,

Locatie

Paviljoen Welgelegen
Dreef 3
Haarlem, 2012 HR
+ Google Maps

Gegevens

Begin:
3 november
Einde:
8 januari 2019
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,

Locatie

Paviljoen Welgelegen
Dreef 3
Haarlem, 2012 HR
+ Google Maps