Kijk voor openingstijden op de website van deze locatie.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Frans Hals Museum verwelkomt weer haar regentenportretten

18 januari t/m 18 maart

Frans Hals Museum

Na vier jaar onderzoek en restauratie werkzaamheden zijn de drie wereldberoemde zgn. Regentenportretten van Frans Hals weer te bewonderen. Het heeft even geduurd, maar de vorige restauratie was 100 jaar geleden uitgevoerd. Er was dus het nodige werk te verrichten. Het hele proces is overigens vastgelegd in een documentaire die bij de werken wordt getoond en ook door AVRO/TROS zal worden uitgevonden.

Zo goed als nieuw?

De Regenten zijn echt op hun plek terug gekomen. Het zijn immers de Regenten van het St. Elisabeths Gasthuis (1641), de Regenten van het Oudemannenhuis én de Regentessen van het Oudemannehuis (1664). Het Frans Hals Museum is gevestigd in het voormalige pand van het Oudemannenhuis en ligt tegenover het voormalige St. Elisabets Gasthuis.

De schilderijen worden de komende twee maanden elk in een aparte ruimte tentoongesteld. Zo is er alle aandacht voor het schilderij, als een eerbetoon aan meesterschilder Frans Hals. Een begeleidende audio bij elk werk, ingesproken door de restauratoren, verdiept voor de bezoeker de kijkervaring. In de eerste zaal wordt een documentaire getoond, die informatie geeft over het onderzoek en het restauratieproces.

Onderzoek en restauratie

De laatste keer dat de drie werken volledige restauraties ondergingen is een kleine 100 jaar geleden. De recente restauratie was noodzakelijk voor het behoud van de kunstwerken voor de toekomst, maar ook vanwege de slechte esthetische toestand. Gele vernislagen, oude verkleurde retouches en overschilderingen werden verwijderd, het doek werd verstevigd en beschadigingen geretoucheerd. Door de restauratie zijn de compositie en de verfstreken van Frans Hals weer beter zichtbaar. Hierdoor wordt de bezoeker uitgenodigd tot een hernieuwde kennismaking met de bijzondere artistieke kwaliteiten van Frans Hals.

Het onderzoek heeft tijdens de recente restauratie veel nieuwe inzichten gegeven in de werkwijze van Frans Hals, in de oorspronkelijke verschijningsvorm van de schilderijen en in de mate waar in ze in de loop der tijd veranderd zijn. Zo bleken bijvoorbeeld de tafelkleden en gordijnen in de Regenten en Regentessen van het Oudemannenhuis sterk verkleurd. Oorspronkelijk waren ze grijs-groen. De restauratoren hebben samengewerkt met diverse onderzoekers uit binnen-en buitenland. Er volgt nog een wetenschappelijke publicatie over het onderzoek in het kader van het op te richten kenniscentrum van het museum.

Documentaire

Documentairemakers Marcel van der Velden en Krista Arriëns hebben het team van restauratoren gedurende meerdere jaren gevolgd en hebben er de documentaire ‘Dichterbij Hals’
over gemaakt. Deze wordt op 28 januari om 17.40 uur uitgezonden door de AVROTROS tijdens Kunstuur op NPO2.

Gegevens

Begin:
18 januari
Einde:
18 maart
Evenement Categorie:

Locatie

Frans Hals Museum
Groot Heiligland 62
Haarlem, 2011 ES
Telefoon:
023 5115775
Website:
http://www.franshalsmuseum.nl

Gegevens

Begin:
18 januari
Einde:
18 maart
Evenement Categorie:

Locatie

Frans Hals Museum
Groot Heiligland 62
Haarlem, 2011 ES
Telefoon:
023 5115775
Website:
http://www.franshalsmuseum.nl