Kijk voor openingstijden op de website van deze locatie.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Nieuwe Vide: Big Stories need human stakes

2 februari t/m 4 maart

big questions

Het internet kent zijn eigen helden en Aaron Swartz (1986 – 2013) was een heel grote held. Aaron was mede ontwikkelaar van de zgn. RSS feed en is mede oprichter van Reddit en oprichter van de actiegroep Demand Progress. Maar hij is vooral bekend geworden omdat hij van mening was dat wetenschappelijke informatie vrij beschikbaar moest zijn voor iedereen. Het stoorde hem dat je alleen als lid van een universiteit én tegen betaling toegang kon krijgen tot dit soort informatie. Met zijn uitzonderlijke computerkennis was hij in staat om miljoenen artikelen te downloaden vanaf het zgn. JSTOR netwerk (een digitale bibliotheek met wetenschappelijke informatie, boeken en studiebronnen).  Uiteraard werd hij aangeklaagd en kreeg dit thema de publieke belangstelling. Er werd op enig moment een straf van maar liefst 35 jaar (!) geëist en Aaron is onder die druk bezweken en pleegde op  26-jarige leeftijd zelfmoord. Wrang genoeg waren op dat moment al de betwiste documenten vrijgegeven als open bron. Wil je meer weten over zijn leven dan staat er online een documentaire voor je klaar: The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz.

Big Stories need human stakes

Met deze titel brengt Nieuwe Vide een soort hommage aan Aaron Swartz. Er worden thema’s aangestipt als “Hoe gaan we om met klokkenluiders?” en “Wat is de invloed van techonologie kolossen zoals Microsoft, Google & Facebook op onze openbare en private ruimte?”. En wat te denken van de vraag: “Wat is hun invloed op het openbaar maken van documenten en informatie?” en “Wie profiteert er van het achterhouden van informatie?”.

Onder andere te zien in de expositie is de video ‘Workers Leaving the Googleplex’ (2011) van Amerikaans kunstenaar Andrew Norman Wilson, waarin Wilson zijn camera richt op de werkomstandigheden in het kantoor van Google, door Swartz ook wel de gatekeepers van het internet genoemd, die graag bepalen waar je als consument heen moet gaan.

De grote vraag die onder het gedachtegoed van Aaron Swartz ligt en daarmee ook onder deze expositie: “Hoe kun je public access naar het publieke domein brengen?”. En wat is daar precies voor nodig?

Opening: vrijdag 2 februari, 18.00 uur.

Kunstenaars
Bohye Woo, Hadas Amster, Andrew Norman Wilson, Lance Wakeling, Ruben van de Ven & Ivette Mrova Zub

Gegevens

Begin:
2 februari
Einde:
4 maart
Evenement Categorie:

Locatie

Nieuwe Vide
Minckelersweg 6
Haarlem, 2031 EM Nederland
Telefoon:
+31 (0)23 545 15 81
Website:
http://www.nieuwevide.nl/

Gegevens

Begin:
2 februari
Einde:
4 maart
Evenement Categorie:

Locatie

Nieuwe Vide
Minckelersweg 6
Haarlem, 2031 EM Nederland
Telefoon:
+31 (0)23 545 15 81
Website:
http://www.nieuwevide.nl/