Openingstijden in de tekst van dit bericht.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Ruis! Frans Hals, Anders

29 september 2018 t/m 27 januari 2019

Het vernieuwde Frans Hals Museum presenteert van 29 september 2018 tot en met 27 januari 2019 in locatie Hal aan de Grote Markt de internationale groepstentoonstelling Ruis! Frans Hals, Anders.

Frans Hals heeft de conventies van de portretkunst opengebroken. In het spoor van de destijds tegendraadse opvattingen van Hals brengt de tentoonstelling kunstwerken van hedendaagse kunstenaars samen die, net als Hals, de portretkunst van nu bevragen en uitdagen.

FRANS HALS, ANDERS

Frans Hals heeft mensen op een unieke wijze verbeeld. Hals schilderde vrijer dan zijn tijdgenoten, zijn losse toets en de manier waarop hij de geportretteerde weergaf waren dynamischer en directer. Zijn vernieuwing zat niet alleen in de vorm maar ook in de inhoud. Zijn portretten verbeelden niet alleen rijke en machtige personen, voor wie het portretgenre tot dan toe gereserveerd was. Hals schilderde ook de alledaagse mens: een zigeunermeisje, Malle Babbe en een visserskind. Daarmee stelde hij bewust of onbewust ter discussie wie er geportretteerd werd en hoe.

 

RUIS OP DE LIJN

Deze aspecten vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling Ruis! Frans Hals, Anders. In vier hoofdstukken – levendigheid, verwachtingen, infiltratie en ruis – toont de tentoonstelling werk van hedendaagse kunstenaars die net als Hals de portretkunst uitdagen. Daarbij neemt, net als in de getoonde werken van Hals, de ruis op de lijn steeds meer toe. Door middel van karikatuur, ironie en het groteske, en door zowel utopische als dystopische beelden te scheppen, verkennen de kunstenaars de formele, culturele en politieke mogelijkheden van portretkunst in onze tijd.

In een tijd van social media – van profielfoto’s en selfies – is alles wat we online zeggen meteen gelinkt aan de manier waarop we ons visueel presenteren. Bovendien wordt in onze gepolariseerde samenleving verwacht dat we continu een kant kiezen en onze mening uiten, waarbij het innemen van een standpunt onmiddellijk gekoppeld wordt aan wie we zijn en waar we vandaan komen. In dit klimaat spelen identiteit en de representatie daarvan een steeds dominantere rol. De tentoonstelling reflecteert op deze hedendaagse conditie, en gaat, uiteindelijk, in het spoor van Frans Hals, op zoek naar ruis – momenten waarop verwachtingen, gewoontes en aannames verstoord worden.

 

Gegevens

Begin:
29 september
Einde:
27 januari 2019
Evenement Categorie:

Locatie

Frans Hals Museum | HAL
Grote Markt 16
Haarlem, 2011 RD
+ Google Maps
Telefoon:
023-5115775
Website:
https://www.franshalsmuseum.nl/nl/

Gegevens

Begin:
29 september
Einde:
27 januari 2019
Evenement Categorie:

Locatie

Frans Hals Museum | HAL
Grote Markt 16
Haarlem, 2011 RD
+ Google Maps
Telefoon:
023-5115775
Website:
https://www.franshalsmuseum.nl/nl/