Kijk voor openingstijden op de website van deze locatie.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Expositie: Van Gogh in Haarlem

11 november 2017 t/m 6 januari 2018

Van Gogh in Haarlem

De expositie “Van Gogh in Haarlem” in Kunsthandel KRUIS-WEG68 is verlengd t/m 6 januari 2018. Van Gogh in Haarlem is een initiatief van 99 Uitgevers/Publishers en Kunsthandel KRUIS-WEG68.

Kruisweg-68, voorheen Kunsthandel J.H. de Bois

In 1913 opende J.H. de Bois (1878-1946) aan de Haarlemse Kruisweg 68 zijn eigen kunsthandel voor moderne kunst. In die tijd waren er nog geen musea voor moderne kunsten. Daarom was het initiatief van J.H. de Bois voor het zijn publiek vaak de eerste kennismaking met het werk van kunstenaars als Redon, Ensor, Kandinsky, Klimt én Vincent van Gogh.

Vincent van Gogh in Haarlem?

van Gogh in HaarlemDe Bois was zeer ontvankelijk voor het werk van Vincent van Gogh en onderhield goede contacten met de weduwe van Vincents broer Theo, Jo Bonger. Hij wist al snel tal van schilderijen en tekeningen van Van Gogh uit haar collectie te verkopen. Hij had in die vroege periode de hele handel van Van Gogh-werken in Nederland in handen. En zelfs internationaal was hij één van de groten. Zijn kunsthandel heeft tot aan het jaar van zijn plotselinge dood, in 1946, bestaan. De Bois was eveneens een begenadigd schrijver en heeft als kunstcriticus veel bijdragen geleverd aan dag- en weekbladen, waaronder het Haarlems Dagblad. Ook was hij de ontdekker van Nescio, wiens verhalenbundel Dichtertje, De Uitvreter, Titaantjes als eerste wist uit te geven.

Na een ingrijpende verbouwing in 2015 is het pand aan de Kruisweg 68 wederom in gebruik genomen als kunsthandel, onder de naam KRUIS-WEG68. Kunstenaar Michel van Overbeeke en Joke Stoute, kunstadviseur, tonen er nu weer hedendaagse kunst.

Van 10 november t/m 6 januari 2018 wordt daar het fascinerende verhaal van Van Gogh in Haarlem verteld. Met foto’s en documenten van De Bois’ kunsthandel en replica’s van een aantal schilderijen en tekeningen van Van Gogh die daar ‘over de toonbank’ gingen.

HAARLEMS KUNSTCAHIER # 1

Van Gogh in Haarlem is een reconstructie van de kunsthandel van J.H. de Bois en zijn relatie tot het werk van Vincent van Gogh, in de vorm van een tentoonstelling en publicatie. De publicatie bevat een tekst over leven en werk van J.H. de Bois door J.F. Heijbroek en E.L. Wouthuysen, twee kunsthistorici die in 1993 een belangwekkende monografie over De Bois hebben gepubliceerd. Antoon Erftemeijer, conservator moderne kunst van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, gaat nader in op het bezoek van Van Gogh aan het toenmalige Stedelijk Museum van Haarlem in 1877. De publicatie bevat tevens een biografie over Vincent van Gogh, geïllustreerd met alle werken die De Bois van Van Gogh in Haarlem verhandelde.

Gegevens

Begin:
11 november 2017
Einde:
6 januari
Evenement Categorie:

Locatie

Kunsthandel Kruis-weg 68
Kruisweg 68
Haarlem, 2011 LE
Telefoon:
0653566594
Website:
http://kruis-weg68.com

Gegevens

Begin:
11 november 2017
Einde:
6 januari
Evenement Categorie:

Locatie

Kunsthandel Kruis-weg 68
Kruisweg 68
Haarlem, 2011 LE
Telefoon:
0653566594
Website:
http://kruis-weg68.com