Openingstijden in de tekst van dit bericht.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

VENI VIDI VINCI – Ik kwam, ik zag, Da Vinci

21 oktober 2018 t/m 15 januari 2019

Veni Vidi Vinci

ABC toont werk geïnspireerd op alleskunner en uitvinder Da Vinci

Van 21 oktober t/m 15 januari is in het ABC Architectuurcentrum Haarlem de tentoonstelling Veni Vidi Vinci te zien. Voor deze expositie, georganiseerd door de stichting Hollands Licht, hebben een zevental hedendaagse Nederlandse ontwerpers/kunstenaars zich laten inspireren door ‘alleskunner’ Leonardo Da Vinci (1452-1519). Da Vinci was naast architect, wetenschapper, schrijver, schilder, tekenaar, kaartenmaker en componist ook uitvinder.

In het ABC laten Thé Tjong-Khing, Joost Swarte, Paul van der Steen, Rogier Polman, Leon van Kuijk, Jan Willem Post en Frank Havermans schets- en ontwerpwerk zien dat met name is geïnspireerd op Da Vinci’s rol als uitvinder. Aanleiding voor deze expositie in het ABC is de grote Da Vinci-expositie in het Haarlemse Teylersmuseum die in dezelfde periode plaatsheeft.

Veni Vidi Vinci wordt op zondag 21 oktober om 16.00 uur geopend door Marjan Scharloo, directeur Teylersmuseum.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci is alom beroemd vanwege zijn visionaire en onderzoekende geest. Hij bedacht en schetste een imaginaire wereld die ver voorbij ging aan wat er in de 15de eeuw mogelijk was of voor mogelijk werd gehouden. In de 6.000 tekeningen die van hem bewaard zijn gebleven schetste hij onder andere robots, machinegeweren, kogellagers (mechanica), parachutes, duikpakken, tanks, een voorloper van de auto, utopische stedenbouwkundige visies etc.  Deze ontwerpen vormde de basis van moderne uitvindingen eeuwen later. Voor de expositie in het ABC vormt met name dit aspect van Da Vinci de inspiratiebron.

In de voetsporen van de meester

Thé Tjong-Khing, Joost Swarte, Paul van der Steen, Rogier Polman, Leon van Kuijk, Jan Willem Post en Frank Havermans zijn uitgedaagd om in de voetsporen van Da Vinci te treden en visionaire schetsen/ontwerpen te maken: het ‘onmogelijke’ te ontwerpen en te visualiseren. Zij zijn geselecteerd aangezien zij alle zeven onderzoekend en analytisch te werk gaan, daarbij het experiment niet schuwen en over een grote verscheidenheid aan verbeeldingskracht beschikken. Hen is gevraagd om door middel van schetsen (2- en 3dimensionaal) oplossingen te bedenken en hedendaagse onmogelijkheden te visualiseren of nooit getoonde schetsen te tonen uit hun eigen archief.

Veni Vidi Vinci

De titel van het project Veni Vidi Vinci (Ik kwam, Ik zag, Da Vinci) is een verbastering van de uitspraak Veni Vidi Vici (Ik kwam, Ik zag, Ik overwin) van Julius Caesar naar aanleiding van zijn overwinning van de slag bij Zela in 47 voor Christus. Deze bekende Latijnse uitspraak is ook bijzonder toepasselijk voor Leonardo Da Vinci; de verbastering van de uitspraak wellicht voor de betrokken kunstenaars…

Naast de link met de Da Vinci-expositie in het Teylersmuseum is Veni Vidi Vinci ook te bezoeken in het Kunstlijnweekend an 3 & 4 november. Veni Vidi Vinci maakt daarnaast onderdeel uit van een grootschalig kunstproject van Hollands Licht en van het programma van Haarlem viert cultuur. Kijk voor het complete overzicht op www.haarlemviertcultuur.nl

Veni Vidi Vinci wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Rutges vernieuwt.

Gegevens

Begin:
21 oktober
Einde:
15 januari 2019
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,

Locatie

ABC Architectuurcentrum Haarlem
Groot Heiligland 47
Haarlem, 2011 EP
+ Google Maps
Telefoon:
023-5340584
Website:
http://www.architectuurhaarlem.nl/

Gegevens

Begin:
21 oktober
Einde:
15 januari 2019
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,

Locatie

ABC Architectuurcentrum Haarlem
Groot Heiligland 47
Haarlem, 2011 EP
+ Google Maps
Telefoon:
023-5340584
Website:
http://www.architectuurhaarlem.nl/