Kijk voor meer informatie over de expositie in Paviljoen Welgelegenop de groepspagina van Haarlems Sieraad Collectief.

Expositie:

Provinciehuis/Paviljoen Welgelegen
Dreef 3
2012 HR HAARLEM

Te zien tot 12 januari 2018

Openingstijden:

werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur

De kunst van sieraden

Kunstlijn Haarlem heeft een enorme diversiteit in kunst en kunstenaars in het assortiment. Ook zijn verschillende invloeden en stijlen te zien, van (klassieke) schilderkunst tot beeldhouwwerk, installaties en videokunst. Ook komt er steeds meer plaats voor keramiek en vormgeving. En… een interessant collectief die ambacht en schoonheid combineert is het Haarlems Sieraad Collectief (HSC).
Volgens Van Dale is een sieraad iets dat de schoonheid verhoogt” of “een voorwerp van edelmetaal, gezette edelsteen enz. waarmee je je tooit”. Schoonheid en materialiteit zijn dus belangrijk, en dat geldt voor de sieraad vormgevers van HSC net zo goed!

Het Haarlems Sieraad Collectief

In 2007 richtten sieraad vormgevers Brigit Daamen, Carla Nuis, Floor Max, Hilde Foks, Jennifer Hoes, Sylvia Blickman en Annemiek Steenhuis het Haarlems Sieraad Collectief (HSC) op. Het doel? Sieraadkunst als autonome kunstvorm promoten en zo het productieklimaat hiervan verbeteren. Voor allen is de ambachtelijkheid en professionaliteit de belangrijkste gemene deler, en de bindende factor. Van iedere vormgever zijn wereldwijd sieraden tentoongesteld en vertegenwoordigd in diverse galeries.

Elke vormgever, of elk toegepast kunstenaar, haalt inspiratie uit hele andere dingen: het menselijk lichaam, de natuur of de drang om ‘iets’ uit het niets te scheppen. Niet alleen de werkwijze, maar ook de visie en het materiaalgebruik variëren per kunstenaar.

Juist de diversiteit en creativiteit van de verschillende sieraadvormgevers van het Haarlems Sieraden Collectief maken het aanbod en de opzichzelfstaande kunstwerken uiterst interessant. Trouwens, het HSC maakt niet alleen sieraden, ook worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd met werk van de deelnemende vormgevers. Soms met elkaar, soms individueel. Voor het Kunstlijn Haarlem evenement wordt een tentoonstelling gemaakt over het moderne sieraad, het medium voor persoonlijke expressie maar binnen het domein van kunst. Deze is te zien tot 12 januari 2018 in Paviljoen Welgelegen.