Het werk ‘Point of View‘ van Eric de Nie (toen en nu) is dagelijks te bekijken vanaf 28 oktober tot 15 november in de etalage van Muys Kantoor & Kado aan de Gedempte Oude Gracht 108 -110 in Haarlem. De etalage is dagelijks verlicht tot 23.00 uur.

Point of View

Links in dit werk is een zelfportret uit 1975 van Eric in spijkerjack te zien. Hij observeert het leeg gelaten rechterdeel van het doek en ziet de oneindige verte waarin zijn ruimte, zijn denkruimte over schilderen zich toen afspeelde. Vanuit het midden van de etalage staat hij in datzelfde spijkerjack nu, als het ware in de toekomst kijkend  naar een recent doek op de witte achterwand rechts, zijn nieuwste ontwikkeling in het schilderen.

ericetalagemuyskrant-2
Zo realistisch mogelijk spijkerstof schilderen was één van zijn eerste motieven. Er op inzoomend, de dia-projectie van de stof in fijne verfstreepjes en vlekjes vertalend, werd deze werkwijze langzamerhand doel op zich en evolueerde de Nie tot abstract schilder. Op de achterwand van de etalage gaat uitvergroot spijkerstof over in het ingezoomde beeld van zijn markante druppeltechniek van de laatste paar decennia. Vanuit de vier zijden van het doek of papier laat hij verf uit flesjes of penselen stromen in een intensief spel met het toeval en de zwaartekracht.

De laatste jaren veegt Eric de Nie onder meer met brede kwast dunne lagen over het vlak en creëert hij in samenhang daarmee met vallende kleurige verflijnen een gelaagd kubisch ritme. Dat is zijn huidige point of view.

Werken in de etalage:

Point of View, acryl op doek 128 x 175cm 1975
Koncrete Studie, acryl op doek 90 x 90cm 2015/2016

Tijdens de Haarlemse Kunstlijn presenteert Eric de Nie op zijn atelier ‘de Palmkas’ een specifieke selectie van werken die aansluiten op de installatie bij Muys.

Atelier de Palmkas
Vrijdag 4 nov 20.30 – 22.30 uur. Weekend 5 en 6 nov 11.00 – 17.00 uur.
Oude Zijlvest 49  2011 VR Haarlem
(achterzijde van Ateliercomplex Gedempte Voldergracht 22, ook binnendoor bereikbaar)

Tevens is werk te zien bij:

Castellvm Aqvae ‘TERUG NAAR BLOEMENDAAL’ 25 kunstenaars met werk op papier.