Gevarieerde schatkist

Het is op een druilerige woensdagmiddag dat ik besluit de schatkist met kunstenaars van Kunstlijn Haarlem eens te openen. Enigszins verbaasd kijk ik de kist in. Het is ongelooflijk wat voor talenten er allemaal bij elkaar komen dit jaar! Het doet mijn kunsthistorische hart razendsnel kloppen.
Niet alleen brengt Kunstlijn Haarlem beeldhouwers, tekenaars of schilders bij elkaar. Meer dan anders wordt er deze editie ook aandacht besteed aan design! Maar, wat is design precies? Wat valt er allemaal onder ‘design’?

Vormgeving

De Dikke Van Dale beschrijft ‘design’ als volgt:

de·sign (de/het; m en o)
1 vormgeving

Ok… Vormgeving. Dat is nog steeds een vrij groot begrip, niet? Dan kan eigenlijk alles binnen design vallen: keramiek, grafisch ontwerp, meubels maar ook geschilderde tegels, vazen, sieraden en allerhande gebruiksvoorwerpen. In feite alles wat ons dagelijks leven vormgeeft dus.

Terecht is er in de afgelopen jaren voor design als specifieke kunstvorm steeds meer aandacht. Niet alleen is er ruimte voor kunstgeschiedenis, maar bijvoorbeeld ook voor designgeschiedenis op verschillende Nederlandse universiteiten. Want waar komen die producten die wij dagelijks gebruiken eigenlijk vandaan? Hoe zag de allereerste typemachine er uit?

Door design kan men, misschien nog meer dan met andere kunstvormen, kennis opdoen over de wereld. Eigenlijk gaat het over alles, is het alomvattend. Het is een verlangen om aan “dingen” vorm te geven, om een persoonlijk idee op een hele praktische manier over te dragen. Een groot pluspunt is dat men zich met design bijna altijd kan identificeren: iedereen weet wat voor voorwerp er voor hem staat, hoe gek of hysterisch het design ook is!

Design als kunstvorm

In musea en in galeries krijgt design langzaam maar zeker een groter podium. Het Museum Boijmans van Beuningen organiseerde twee jaar geleden een Design Derby, het Stedelijk Museum in ’s-Hertogenbosch spitst zich tegenwoordig vrijwel uitsluitend toe op designtentoonstellingen. Op kunstbeurzen zijn er aparte designpaviljoenen en ook galeries beginnen met de verkoop van designobjecten naast beeldende kunst.

Tafels en Stoelen

Uiteraard kan Kunstlijn Haarlem niet achterblijven! Twee geballoteerde kunstenaars zijn bijvoorbeeld Lies Rollmann en Paul van Zijp.

In het werk van Rollmann komt keramiek, meubel- en grafisch ontwerp samen in haar tegeltafels. Ze besteedt veel aandacht aan de kwaliteit van het materiaal. Zo werkt ze graag met keramische glazuren die de werken volgens haar een extra levendigheid geven. Deze glazuren maakt en ontwikkelt ze overigens zelf. Over de tegeltafels zegt ze het volgende: “De tegeltafels zijn een beetje een vergeten meubelgenre, populair in de 50 en 60-er jaren. De frames voor mijn tafels zijn zo rank mogelijk om te compenseren voor het zware van de tegels en om ze een moderne uitstraling te geven.”

Lies Rollman

Design kunst van Kunstlijn Haarlem deelneemster Lies Rollmann

Paul van Zijp studeerde in 2008 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag in de richting meubelontwerpen. Tijdens zijn studie ontwikkelde Van Zijp een voorliefde voor het ontwerpen van stoelen: “Om te zitten heb je een zitvlak nodig en iets om tegen aan te leunen. Als ontwerper ben je totaal vrij om daaromheen een vorm te bedenken.” Van Zijp’s stoelen zijn doorgaans monumentaal en sculpturaal. Ze bestaan uit een groot of zwaar volume en worden opgebouwd uit geometrische vormen en patronen.

Paul van Zijp

Werk van Kunstlijn Haarlem deelnemer Paul van Zijp