Kunstlijn in de Lichtfabriek is dit jaar samengesteld door gastcurator Xandra Manuputty en bestaat uit werk van beroepsvormgevers en kunstenaars, oud-studenten Rietveld en Minerva, en studenten van het Amsterdam Fashion Institute.

Vanuit donkerte verbeelden met licht

De Lichtfabriek is van zichzelf een donker gebouw. Zoals zonlicht in een donker bos kan doordringen en de bomen op een betoverende manier aanlicht, zo zal licht op subtiele wijze een rol spelen in de beleving van de tentoonstelling. Ook schemert het verhaal van Alice in Wonderland door in de tentoonstelling. Het 150 jaar oude verhaal van Lewis Caroll verbeeldt het meisje Alice dat in een donker gat stapt en een onwerkelijke wereld inglijdt. Haar wonderlijke ervaringen met de wezens die ze ontmoet en haar dwalen zijn uitgangspunt voor de reikwijdte van ons verbeeldingsvermogen.

“..At least I know who I WAS when I got up this morning, but I think I must have been changed several times since then.”  (Alice in Wonderland, Lewis Caroll)

Wat gebeurt er als we zonder uitspraak te doen, verbeelden wat er al is? Maar wat zien we dan werkelijk? Is niets méér abstract, meer onrealistisch dan wat we daadwerkelijk zien?

Marielin Simons (net afgestudeerd aan Minerva, Groningen) legt in haar diorama’s de natuur vast uit haar omgeving. Eenmaal binnengestapt speelt tijd geen rol en krijgt verbeelding de vrije hand. Liesbet Milort (Amsterdam) is al meer dan 25 jaar beeldend kunstenaar. Haar onderwerpen zijn dieren waar wij niet echt meer voor stilstaan, zo gewoon vinden we ze. Liesbet kijkt voor ons. In deze tentoonstelling zien we haar ruimtelijke verbeeldingen van dieren samenkomen in een installatie.

Hans Hiltermann ( Amsterdam) fotografeert mensen ontdaan van hun masker. Zonder schaduw en in een volkomen witte omgeving tracht hij de echte mens vast te leggen. Het is aan de kijker om dat vast te stellen.

Alice Brasser (Haarlem) is gefascineerd door de tegenstelling in licht en donker. Zij is niet bang om ook echt iets vanuit het donker te schilderen. Wat niet wil zeggen dat donkerte gelijk staat aan somberheid. De nacht spreekt wel vaker onze fantasie aan.

Ruloff Manuputty (Hilversum) is muzikant en multimedia vormgever. In samenwerking met Amerpoort MultiMediaStation Hilversum ontwikkelde hij een beeld en geluidsinstallatie samen met jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt.

Annemiek Steenhuis (Haarlem) is textielvormgever en werkte met afgedankte kledingstukken die zij voor haar installatie omgevormd heeft tot nieuw beeld.

Het werk van Fleur van Greuningen (Amsterdam) komt voort uit nieuwsgierigheid naar het omzetten van een denkbeeld naar een beeld in de realiteit, in een specifieke ruimte. Roos van Sen zoekt de grenzen op tussen tekst, beeld en poëzie en creëert daarmee nieuwe literaire vormen.

Mascha Tielemans (Haarlem) is danser, docent, maker en coach. Zij laat zich inspireren door wat er is: zichzelf, haar gevoel, ervaringen en de mensen waarmee zij werkt. MAS&CO zal korte en krachtige dansfragmenten laten zien geïnspireerd op de expositie.

Hoe divers het werk uiteindelijk ook zal zijn, het gebouw en de uitgangspunten verbindt ze met elkaar.

Alice Brasser

 

 

 

 

 

 

Birchforest Marielin Simons

 

 

 

 

 

 

Hans-Hiltermann-YOU5

 

 

 

 

 

 

 

LMILORT REE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAS&CO.ManyManyWonderland.Gonnet26.2014.FotoMiekeVerberkt