Van donderdag 10 t/m zondag 13 mei zijn de laatste dagen van de expositie met werk van het Kunstenaars Collectief Velsen (KCV) in De Waag aan het Spaarne. We hebben er al eerder over geschreven in onze Kunstlijn Kunst Agenda.

Verschillende kunstenaars van het collectief zijn ook bekend als deelnemer van Kunstlijn Haarlem. Zo zien we o.a. Petra C.M. Meskers met een tableau van kleine werkjes. Gemengde techniek waarbij geconserveerde en gepigmenteerde vissenhuiden zoals leng, kabeljauw, zalm en tong gebruikt worden, soms op een achtergrond van handgeschept Kozo papier.

We zien ookLandschappen van Henk Zwanenburg met daarin vaak voertuigen, soms bijna fotografisch weergegeven. De omgeving, is dan met een duidelijke knipoog richting de impressionisten, in afwijkende kleuren en wilde streken geschilderd. Renske de Jong maakt doorgaans foto’s van de natuur doch zwerftochten in de havens van IJmuiden resulteren in een verrassende serie “mooi van lelijkte”. Intrigerend zijn eveneens de foto’s van Dianne Vivian Robinson, gepresenteerd in een totaalbeeld als drieluik.

Alsof de tijd lijkt verlaten” is de titel van het werk van Annelies van Nieuwmegen. Door een combinatie van verschillende technieken als collage, mono-print en fotografie ontstaat een gelaagdheid die past bij de geschiedenis van een verlaten stad. De Ontmoeting is de titel van een schilderij van Afke Spaargaren, een werk dat vorig jaar op de Dag van de Ontmoeting in Haarlem tot een boeiend vraag en antwoordspel tussen toeschouwers en kunstenares leidde. Kees Kalkman toont druksels, gesneden sjablonen en van blockprint inkt voorziene verfrollers. Zij vertellen de legenden van de zestiende-eeuwse Praagse rabbi Löw en de door hem voor de bescherming van de joodse gemeenschap in het leven geroepen Golem.

Voor Winnie Meijer-Rob zijn vogels in de media, (vogelgriep, friponil-affaire etc.), een bron van inspiratie. Met een kritische noot besteed zij veel aandacht aan vormgeving, kleur en detail. Voor de expositie in de Waag heeft zij de handgevormde keramische vogels gebroken, verlijmd en gitzwart gemaakt om hun uitzichtloze leven te verbeelden. Yvonne Piller, bekend van bronzen beelden van mens en dier, toont tijdens deze expositie een aantal van haar vogelbeelden.