Frans en Margot Hoek zijn Kunstlijn bezoekers van het eerste uur. Al 33 jaar zijn ze ieder jaar aanwezig en komen meestal met iets moois thuis. Aan de keukentafel in Santpoort-Zuid lichten ze hun liefde voor kunst toe.

Echtpaar Hoek al 33 jaar Kunstlijn Haarlem ’fan’

Margot: “Meteen het eerste jaar bezochten we de Kunstlijn en kochten toen gelijk al een werk. Ik zie nog de vitrine in De Vishal voor me waar het stond. Ik weet niet meer wie de kunstenares is, ze heeft het werk niet gesigneerd helaas”. Frans: “Het maakt mij niet uit wie het gemaakt heeft, het gaat om het kunstwerk.” Margot: “Dat is niet helemaal waar, want tijdens de Kunstlijn gaan we juist naar de kunstenaars waar we van houden, zoals Heleen van Dongen bijvoorbeeld, daar hebben we meerdere werken van. Vorig jaar kochten we voor het eerst iets van Wim Borst, daar zijn we dit keer opnieuw bij gaan kijken. We houden de ontwikkelingen van de kunstenaars bij.”

Frans: “We hebben onderhand behoorlijk wat gekocht tijdens de Kunstlijnweekenden. In de tuin staat ook werk van Erik van Spronsen en van Sjoerd Buisman. We nemen ons voor niks te kopen, maar meestal gaan we toch met een kunstwerk naar huis. We houden van kunst.”

Wat is er zo leuk aan de Kunstlijn?

Margot: “Je kunt overal even binnen lopen. Ik ben soms snel klaar als ik het niets vind en ga dan door naar het volgende adres”. Frans: “Het is vrijblijvender dan wanneer je op afspraak een atelier bezoekt”. Margot: “Op de overzichtstentoonstelling kun je de kunst al zien, maar in de expositieruimtes wil het werk nog wel eens tegenvallen. Door de drukte van het weekend valt het niet op als je gelijk weer vertrekt. Ik hou van ruimtelijk werk en etsen, moderne kunst. In onze tuin staan een paar figuratieve beelden van uilen van Jacqueline van der Laan, natuurgetrouw maar niet gladjes. Verder hebben we voornamelijk abstracte kunst. Mijn man houdt ook van platte werken, daar zoeken we een balans tussen.”

Margot: “Er zijn een paar locaties afgevallen. Wij zijn nog uit de tijd van Lumiance (directeur Harry Swaak) en Lieven de Key (galerie), jammer dat die er niet meer zijn.” Frans: “Een groot voordeel van de Kunstlijn is dat alles in een weekend plaatsvindt. Je kunt echt veel bezichtigen.” Margot: “Op zaterdag gaan we met de auto naar de Waarderpolder, Heemstede en de Dorpskerk hier in Santpoort. Ik heb daar nog een keer een mooie ketting van Rosita van Wingerden gekocht. Op zondag fietsen we een rondje door het centrum.”

Is de Kunstlijn veranderd in de loop der jaren?

Frans: “De kunst verandert en ik weet niet of onze smaak is mee veranderd. Je merkt dat veel van de kunstenaars waar wij van kopen, van onze leeftijd zijn. We bezitten niet veel kunst van de jongere generaties.” Margot: “Het werk oogt soms minder gedegen, het lijkt te makkelijk, vind ik. Ga na je opleiding je eerst ontwikkelen en dan pas exposeren. Nu gaat dat soms te snel en zie je ook kunst met een kleine K. Maar er zitten zeker ook leuke dingen bij, ik noteer hun namen en kijk wat ze het jaar erop maken. Sommigen gaan vooruit anderen juist achteruit.”

Frans: “Het is fijn om kunst om je heen te hebben. Mooie dingen zien en daar niet de deur voor uit hoeven. Het Kunstlijnweekend biedt de ideale gelegenheid te ontdekken wat er speelt in Haarlem en kunst te bekijken. Ook kom je gelijkgestemden tegen die je interesse delen. Margot: “Eigenlijk mag je het weekend gewoon niet missen.”